Inzichten die je doen stil staan – Brazilië [3]

De afgelopen maanden heb ik mensen verteld over mijn plan om samen met mijn man 3 maanden naar Brazilië te gaan. Mensen vragen me: maar wát ga je daar precies doen dan? Goede vraag. De ontwikkeling van mijn plan was (en is) nog niet ver genoeg om daar een helder antwoord op te geven. Ik ben nog zoekende. Ik kan heel stoer in een keer mijn plan presenteren, maar dat zou een te rooskleurig beeld geven van de gang van zaken.

Een plan heb je niet met één knip in de vingers tevoorschijn getoverd.

Want voor het succesvol ontwikkelen van een plan is er ook veel zelfreflectie nodig. Ook op de inhoudelijke kant.

Daarom in dit blog weer een kijkje in de ontwikkeling van mijn Brazilië-plan en waarom het soms kan stil staan.

Het eerste idee was om 3 maanden in Brazilië te gaan werken in de duurzaamheidssector. Na wat onderzoek werden de bezwaren voor dit idee al vrij snel duidelijk: het is niet reëel om dat vanuit Nederland te regelen, ik wil het werk van Brazilianen niet afpakken, het is niet effectief en duurzaam als we maar 3 maanden gaan, ik heb geen zin in het regelen van werkvisa, en niet onbelangrijk: we hebben weinig kans ergens aangenomen te worden.

Maar ik laat me niet ontmoedigen.

Ik bedenk dat we als zelfstandig ondernemers kunnen gaan werken in Brazilië. Maar dan rijst vrij snel de vraag: wat moeten we daar als zelfstandigen dan doen, zonder de situatie en de markt goed te kennen?

Uit deze kritische vraag ontwikkelde het plan zich verder.

We gaan de Braziliaanse kust afreizen, duurzame projecten en initiatieven bezoeken, en ter plekke onderzoeken wat er nodig en mogelijk is. Mooi open, neutraal en belangeloos.

Enthousiast koop ik een Lonely Planet. Eerlijk gezegd vooral omdat dat gewoon heel veel voorpret geeft 🙂 Maar er blijken tegenwoordig ook overzichten van duurzame projecten en organisaties in Lonely Planets te staan. Ik koop ook een grote wegenkaart van Brazilië. Want – zo ben ik – ik wil de kaart van Brazilië op schaal tekenen, zodat ik alle duurzame projecten mooi op mijn eigen kaart kan aangeven.

Het visualiseren van je plan werkt heel verhelderend.

Zo zie ik al snel waar de duurzame projecten en parken zijn. Maar ik zie ook dat de kustlijn van Brazilië 8000 km beslaat. Toch wel iets teveel om in 3 maanden af te reizen 😉

Zo zie je maar dat je in je enthousiasme ook wat realiteitszin kunt verliezen en dat visualisatie een handig hulpmiddel is om je veel ellende te besparen!

Nog steeds niet getreurd: we gaan naar het gebied waar we het beste kunnen werken aan de problemen.

Maar wat zijn eigenlijk de problemen in Brazilië met betrekking tot duurzaamheid?

Voordat ik deze vraag goed en wel kon onderzoeken begon ik me af te vragen óf daar eigenlijk wel problemen waren.

Ik hoor nooit over problemen specifiek aan de Braziliaanse kust. Ligt dat aan de media of ligt dat aan mij?  Waarom denk ik dat daar vast wel problemen zullen zijn? Ben ik gaan geloven dat elke vierkante meter van de aardbol niet-duurzaam is?

Als ik aanneem dat daar problemen zullen zijn, dan heb ik eigenlijk al een oordeel. Want: probleem = foute situatie. Oplossing = goede situatie.

En nog erger: ik neem eigenlijk aan dat mijn nog-te-ontwikkelen duurzaam plan nodig zal zijn. Wat ik bedenk is goed. Hoe je het ook wendt of keert: ik zal zoeken naar feiten die de slechte conditie van de oceaan en kust van Brazilië zullen bevestigen. Dat is wat ik “wil”, want anders ben ik daar niet nodig en gaat de hele reis niet door.

Mooi open, neutraal en belangeloos. Niet dus.

Wat moet ik hier nu weer mee? In ieder geval even stil staan.

Wordt vervolgd.

2 Responses

 1. Ilona Maas-Buddingh'
  |

  Hallo Fenanda,

  Leuk je blog te lezen!

  Ik zou zelf benieuwd zijn naar de inzet voor afvalscheiding en hergebruik hiervan in Brazilië. Hoe Brazilië bijdraagt aan het voorkomen van plastic afval in de oceaan. Gebruiken zij bijvoorbeeld ook een plastic afvalscheidingssysteem inclusief verwerking tot nieuwe grondstof zoals wij in NL via Plastic Heroes?

  Verder zou ik waarde zien in het spreken met mensen die betrokken zijn bij de ontbossing van regenwoud grond in het Amazone gebied door mee te denken over alternatieve economische oplossingen. (http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=91028, artikel over sojateelt op weidegrond voor veeteelt en nieuwe ontbossing voor nieuwe weidegebieden die ten koste van het regenwoud worden aangelegd)

  Veel succes met de zoektocht voor jullie bijdrage aan Brazilië!

  Vriendelijke groet,
  Ilona

 2. Fenanda Jacobs
  |

  Heel fijn dat je meedenkt, Ilona!

  Je concrete ideeën geven me weer meer richting in mijn zoektocht. Zaken waar ik zelf niet opgekomen zou zijn, denk ik.

  Met mensen daar praten ben ik zeker van plan!

  Groet,
  Fenanda