Er gebeurt niets – Brazilie [5]

Een lichte paniek overvalt me.

Er gebeurt niets.

Wat als het niet lukt om eind dit jaar naar Brazilië te gaan?
Wat als het helemaal never nooit niet lukt?

Mijn maag draait.

Ik ben begonnen met een serie blogs over het proces. Om te laten zien hoe het gaat lukken. Daar geloofde ik in.

Wat zullen de mensen die dit blog lezen wel niet denken als het dan toch niet lukt?  Waarom ben ik ook zo open om zoiets via een blog te delen? Verdomme.

Wat kan jou die anderen schelen… Als het mislukt, mislukt het. Punt.


Nog steeds voel ik me misselijk.

Want als het mislukt, zal ik dan altijd hier in Nederland blijven wonen?
Zal ik nooit weer voor een lange tijd naar het buitenland gaan?
Of eigenlijk: zal ik nooit meer vertrekken uit het land dat voor mij als buitenland voelt?
Ga ik een leven leiden, waarin ik van 9 tot 5 aan werk, dagelijkse dingen doe, hobby hier, hobby daar. Vakantietje hier, vakantietje daar.

Ik krijg het er benauwd van.

Ga gewoon dóór.

Maar hoe? Ik heb geen inspiratie.
Ik heb het al zo druk met werken.

De ingeplande terugkerende “Werken aan Brazilië plan”-agenda-items schuif ik op naar een andere dag om ze vervolgens helemaal te deleten. Daardoor heb ik lange tijd nog niets gedaan met alle informatie die ik verkregen heb. Niet onderzocht, niet verwerkt, niet geordend.

Ik heb ook geen zin om te onderzoeken of dat echt door tijdgebrek komt of dat ik met allerlei oude overtuigingen en angsten onbewust mijn plan aan het saboteren ben.

En daardoor heb ik geen spectaculaire ontdekkingen of inzichten.

Ik heb dus helemaal niets om een blog over te schrijven. Er gebeurt namelijk niets.

Ho ho, wacht eens, Fenanda, je zei: “ik heb het zo druk met werken?” Waarmee dan?

Nou, ik heb hard gewerkt aan het verscherpen van mijn missie en focus. Dat verwerk ik weer in al m’n sites. Bovendien heb ik mijn internationale site weer nieuw leven ingeblazen en ben ik mijn blogs, producten en diensten aan het vertalen. En ik struin het internet af op zoek naar internationale fora, inspirerende blogs en allerlei andere zaken. Maar dat is niet voor het Brazilië plan, hoor.

Uhuh. Nee, die dingen hebben echt totáál niets met elkaar te maken.

Hmm. Oh ja. Als ik naar Brazilië ga, is het wel handig om ook een engelstalige site te hebben. En het is handig om me te focussen op wat er buiten Nederland gebeurt.

Dus er gebeurt wel wat. Je ziet het alleen niet. En de mensen om je heen, zien het ook niet – als je het niet vertelt.


Bij deze dus.

Ik heb het gevoel dat we met velen (onbewust) een illusie van instant succes instand houden (of de illusie van instant failure 😉 ). Je ziet bij de ontwikkeling van een plan niet altijd gelijk resultaat en voert stappen uit die ogenschijnlijk weinig met je plan te maken hebben.

En ik weiger bij te dragen aan die illusie. Als het er voor nodig is, dat ik m’n innerlijke dialoog het wereldwijde web op moet slingeren…

So be it.

 

2 Responses

 1. Peter
  |

  Beste Fenanda, mooi dat je het lef hebt om dit blog te schrijven en te publiceren! Het is heel herkenbaar, in alle opzichten! Je inspireert me hiermee, waarvoor dank!

 2. Fenanda Jacobs
  |

  Een hele late reactie van mijn kant, maar daarom niet minder gemeend: bedankt voor je woorden, het heeft me goed gedaan!
  Groet,
  Fenanda