De illusie van simpele succesformules

illusie van simpele succesformulesIk stop ermee. Ik moet het anders doen. Het gaat zo niet langer.

Dat hoor ik steeds vaker van ‘succesvolle’ ondernemers. Huh? denk je dan, ze hadden toch veel volgers, lezers, klanten, inkomsten? En ze waren toch heel evenwichtig bezig met hun werk en privéleven?

Maar wat blijkt: ze werkten keihard en waren continu gestresst. Of ze voelden zich niet fijn bij de continue zichtbaarheid en lancering van nieuwe diensten. Of het ging financieel eigenlijk helemaal niet zo goed.

Ze leken succesvol. En het leek heel makkelijk te gaan.

Maar het was geen succes. En het was al helemaal niet zo simpel.

En dit geldt niet alleen voor de ondernemers die klanten willen trekken en genoeg willen verdienen. Het geldt ook voor invloed uitoefenen in je werk, je idealen verwezenlijken, een goede relatie hebben, afvallen, de ideale baan vinden, een georganiseerd huishouden, rust in je hoofd, noem maar op.

Denken we echt dat we met simpele stappen naar succes kunnen lopen?

Toch wordt het ons continu voorgeschoteld en gaan we zelf – ja ik ook! – ook zulke simpele succesformules uitkramen – óók de niet-ondernemers:

  • 10 tips om veel verdienen zonder veel te werken
  • 4 stappen om meer invloed te krijgen in je werk.
  • Bepaal je ideale doelgroep, en de klanten vliegen naar je toe.
  • 8 essentiële elementen om een gezonde relatie op te bouwen.
  • Dit is het dieet om gezond slank te zijn en te blijven.
  • Het gaat om het vinden van je passie in het leven.

De artikelen en cursussen die zeggen dé stappen te kennen naar het succesvol behalen van je doelen en wensen zijn immens populair. En mensen die mooie quotes uitspugen ook.

We trappen er met open ogen in.

We willen enkele simpele stappen en een succesvolle voorspelbare uitkomst, graag.
Een kant-en-klaar recept. Van A tot Z.

Waarom moeten de ingewikkelde stappen en onvoorspelbare uitkomsten naar het verdomhoekje?

De onzekerheid –  niet weten waar je staat en heen gaat – lijkt ondraaglijk te zijn.

We willen weten hoe iets gaat aflopen. Of we ons doel wel gaan halen. Of we wel resultaten gaan boeken. Of ons leven loopt, zoals we willen dat het loopt. We willen dat de wereld voorspelbaar is, zodat we het kunnen controleren, op een simpele manier.

Als we alle stappen maar weten, dan komt het wel goed. We proberen te ontdekken welke stappen nodig zijn, voeren die uit en krijgen het verwachte resultaat. Als je A doet, dan krijg je B. Een simpele formule, en klaar is Kees.

Helaas, de wereld is niet controleerbaar, de wereld is niet voorspelbaar, de wereld is niet maakbaar. En al he-le-maal niet in simpele succesformules.

Volgens de simpele succesformules volgen handelingen en gebeurtenissen elkaar lineair en logisch op. Van A naar B naar C. Maar iemand die een beetje zijn leven, werk en de wereld om zich heen onder de loep heeft genomen, weet dat in werkelijkheid gebeurtenissen kunnen lopen van Q naar T naar F naar A weer naar Q, tegelijkertijd met de stappen P naar L naar Q naar A naar T. (Om het maar even ingewikkeld uit te leggen ;))

Denken dat je wel alles kunt voorspellen, controleren en bewerkstelligen, inclusief succes en het behalen van je doelen, gaat compleet voorbij aan de realiteit van de wereld. We leven in systemen: je huishouden is een systeem, je bedrijf is een systeem, natuur is een systeem, cultuur is een systeem, een organisatie is een systeem, het lichaam is een systeem. Ik heb het niet over een systeem dat jezelf hebt ingericht, maar een die zichzelf ontwikkelt, onder invloed van onverwachte gebeurtenissen en ongrijpbare factoren.

illusie van simpele succesformulesSystemen hebben verschillende elementen in zich en hebben een onvoorspelbaar verloop. De verschillende elementen van een systeem kunnen onderling van elkaar afhankelijk zijn en kunnen invloed op elkaar hebben. Als je de elementen van elkaar los haalt en daarmee aan de slag gaat, dan krijg je niet hetzelfde effect. Het geheel en de interactie van de elementen zorgen voor bepaald effecten, niet de  elementen los van elkaar. Hoe dat precies werkt, is nog steeds onduidelijk en misschien wordt het wel nooit duidelijk. Op de TU Delft doen ze hier bijvoorbeeld al jaren onderzoek naar.

Maar toch blijven we van alles hakken in blokjes, in elementen, in stappen, in tips. Die blokjes en tips voor een succesvol bedrijf of een gezond lichaam geven slechts delen van het geheel weer, en belangrijke delen worden genegeerd. En dat delen invloed op elkaar hebben en zo voor andere effecten zorgen, is vaak niet eens bekend.

Denken in systemen is ingewikkeld, en het is moeilijk om je doelen te behalen. Dat we behoefte aan simpele stappen naar succes is ook te begrijpen. Die behoefte vind ik niet erg. Maar wat ik wel erg vind, is dat die simpele succesformules worden gepropageerd, dat de illusie van makkelijk te bereiken doelen in stand wordt gehouden, en dat mensen daar heel veel geld aan verdienen. En blijven verdienen, omdat die succesformules vaak niet werken, met als gevolg dat mensen gefrustreerd raken, en weer op zoek gaan naar nieuwe succesformules, waar mensen weer veel geld aan verdienen.

Accepteer het niet weten en het ingewikkelde. En laat je verrassen. Misschien levert dat nog wel meer succes op. Wat succes ook voor je mag betekenen.