Test: Hoe moreel ben jij?

In deze test “Hoe moreel ben jij?” krijg je 8 simpele vragen over moraliteit.

Je kunt kiezen uit A, B, C of D. Je mag maar een antwoord kiezen. Twijfel je? Kies dan het antwoord dat het beste bij je past. Schrijf de antwoorden op, zodat je straks de punten bij elkaar op kunt tellen en ontdekken hoe moreel jij bent.

1. Mijn medemens in nood help ik …
A. ten allen tijde.
B. alleen als ik ze ken.
C. alleen als ze hun verantwoordelijkheid hebben proberen te nemen.
D. niet, want iedereen is voor verantwoordelijk voor zijn eigen leven.

2. Dieren vind ik …
A. gelijkwaardig aan mensen.
B. minder waard dan mensen.
C. meer waard dan mensen.
D. niet te vergelijken met mensen.

3. Als ik een snoepje heb gegeten, en er is geen prullenbak in de buurt, dan …
A. gooi ik het papiertje op straat.
B. begraaf ik het papiertje zodat het niet wegwaait.
C. bewaar ik het papiertje in mijn zak totdat ik wel een prullenbak tegenkom.
D. Maak ik er een origami beestje van en geef het aan het eerste kindje dat ik tegen kom.

4. Wanneer ik producten koop, let ik …
A. op of de materialen duurzaam zijn.
B. op of de mensen die het gemaakt hebben, goed betaald worden.
C. op of de materialen duurzaam zijn en de mensen goed betaald zijn.
D. helemaal niet op, ik koop het gewoon.

5. Ik ben een …
A. veganist.
B. vegetariër.
C. flexitariër.
D. vleeseter.

6. Ik reis vooral …
A. te voet.
B. met de fiets.
C. met het openbaar vervoer.
D. met de auto.

7. Mijn huis heb ik …
A. niet geïsoleerd en zal dat ook in de toekomst niet doen.
B. niet geïsoleerd, maar ik wil het wel heel graag.
C. geïsoleerd met de middelen die ik tot mijn beschikking had.
D. geïsoleerd en ik heb heel erg mijn best gedaan om het budget bij elkaar te krijgen.

8. Als ik zie dat anderen iets doen waar ik het niet mee eens ben, dan …
A. negeer ik het.
B. spreek ik ze daarop aan en vertel wat ze moeten doen.
C. probeer ik te achterhalen waarom ze dat doen en ga ik de dialoog aan.
D. ga ik reflecteren op mijn eigen houding en visie.

 

Heb je je antwoorden opgeschreven? Lees hieronder de resultaten.

 

Hoe moreel ben jij

Resultaten test: hoe moreel ben jij?

Gefeliciteerd! Je hebt deze test gedaan, dus je bent in ieder geval welwillend, nieuwsgierig en moedig genoeg om naar jezelf te kijken en jezelf de confronterende vraag te stellen hoe moreel jij bent. Dat is het enige wat ik kan zeggen over deze test. Want met 8 simpele vragen kan ik niet zeggen hoe jij moreel bent. Ethiek kun je niet in een test stoppen. Ethiek is geen automatisch model waar je variabelen in stopt en de juiste antwoorden uitrollen.

Het lijkt misschien op een flauwe grap, maar de test is om je te laten zien, dat we allemaal de neiging hebben om hét antwoord te willen vinden over wat moreel en immoreel is. Ook al sta je sceptisch tegenover testen en denk je vaak kritisch na, je wordt toch verleid om makkelijk te gaan denken. (Wees gerust: Ik kan de verleiding ook niet weerstaan om zulke testen te doen 😉 ) We willen hapklare antwoorden. Richtlijnen die we kunnen volgen zodat we niet steeds hoeven nadenken over wat het goede is om te doen.

Vooraf morele richtlijnen ontwikkelen om voor eens en altijd te volgen, werkt echter niet.

Morele richtlijnen kunnen namelijk vaak niet op elke situatie toegepast worden. De wereld is veranderlijk en ontwikkelt zich voortdurend. Het menselijk denken en handelen verandert daar in mee. Er komen bijvoorbeeld nieuwe inzichten in de wetenschap en er worden technologieën ontwikkeld. Er ontstaan dus ook continu nieuwe problematische situaties. Situaties zijn bovendien tijd- en plaatsgebonden en vragen om flexibiliteit, contextgevoeligheid en kritisch nadenken.

Het zoeken naar wat het juiste om te doen is een proces van experimenteel zoeken naar oplossingen in de desbetreffende concrete situaties. Het bepalen van de juiste oplossingen is afhankelijk van de situatie, dat kan niet vooraf bepaald worden door een richtlijn of theorie te ontwikkelen die voor eens en altijd vaststaat.

Of jij moreel handelt zal afhangen van de situatie, de context, en de verschillende factoren die daarin hebben meegespeeld.

De ene dag zal je wel kiezen voor duurzame en fairtrade producten en de andere dag misschien niet. Die ene dag was je misschien rustig aan het wandelen door de winkelstraat en had je tijd om na te denken. Maar de andere dag loop je wellicht onrustig over straat naar je werk en plots ben je getuige van iemand die flauwvalt. Je schiet te hulp en roept naar de dichtstbijzijnde winkel om water. Dan ga je niet eerst op zoek naar duurzaam getapt water.

Dan de grote vraag van mij aan jou: Is het immoreel van mij om zo’n test te maken en jou om de tuin te leiden? Ik ben benieuwd naar je antwoord 🙂

6 Responses

 1. Silanota
  |

  Bedankt voor het schrijven van dit stuk. Ik vond het net in mijn mailbox! 🙂
  Je maakt heel goed duidelijk dat er geen juist antwoord is wat moreel/immoreel is. Het hangt van zo veel dingen af.

 2. Fenanda Jacobs | Mira Mero
  |

  Graag gedaan!

  Niet iedereen zal het overigens met mij eens zijn dat er geen juist antwoord is wat moreel is 😉

  Fenanda

 3. Mihai Martoiu Ticu
  |

  Jawel, je kan tussen een juiste en onjuiste moraal onderscheiden. Er bestaan kernwaarden die overal en in alle tijden aanwezig zijn. Zie het uitgebreide argument hier: http://njblog.nl/2013/01/02/thierry-baudet-versus-mensenrechtenhoven/

 4. Fenanda Jacobs | Mira Mero
  |

  Dank voor de link. Ik begrijp je punt, en ik denk ook dat er kernwaarden bestaan (al ben ik er persoonlijk nog niet uit welke en of ze echt 100% vast staan).

  Het moreel pragmatisme dat ik hierboven beschrijf heeft ook zeker haken en ogen. Daar ben ik me van bewust. Het inzicht dat het moreel pragmatisme wel verschaft is dat te hardnekkig aan bepaalde waarden vasthouden het debat verlamt.

  In de natuur- en milieusector bijvoorbeeld wordt er continu naar elkaar gewezen wie er fout bezig is. Ook in de sector zelf. Zo hebben Deep Ecologists jaren geleden het concept duurzame ontwikkeling fel bekritiseerd, omdat het te antropocentrisch zou zijn. Zij gaan uit van bepaalde waarden en principes, en als jouw werk in de natuur- en milieusector daar niet aan voldoet, dan ben je fout bezig. Die voortdurende strijd maakt vooruitgang bijna onmogelijk.

  In veel situaties is het denk ik wel contextafhankelijk en spelen er vele factoren mee om te weten te komen wat het juiste is om te doen. We neigen er echter naar om alles in beton te gieten en te zeggen: dat is het juiste. En we willen met wat simpele testjes of modellen dat even kunnen checken. Zo makkelijk is ethiek helaas niet.

 5. MargueriteDZAAM
  |

  Beste Fenanda,
  voor mij heb je de kern geraakt; het gaat over het denken, bespreken, wikken en wegen hoe je in elke situatie het beste uit jezelf en de ander haalt. Ik kon een grote glimlach niet onderdrukken toen ik de ‘testresultaten’ las. Want dat je reactie van de situatie afhangt had ik al een aantal maal tijdens het beantwoorden ervaren. Mijn complimenten!

 6. Fenanda Jacobs | Mira Mero
  |

  Fijn dat je het leuk vond! Ik moest ook wel glimlachen toen ik de test aan het maken was. Beetje flauw, maar dat was even nodig om mijn punt te maken 😉